İnsan, mekan ve zaman birlikteliğinde; toplumsal yaşamdaki ekonomik, sosyal ve kültürel değişimlerin belgelenmesinde,toplum bilincinin gelişmesinde ve diri tutulmasında Doğrudan Fotograf yaklaşımını benimseyen fotografçılara önemli sorumluluklar düşmektedir.

     Bu bağlamda, yaşadığımız zaman diliminde çağımızın ve toplumumuzun görünüşünü belgeleyerek, olgulara ve olaylara tanık olan belgesel fotografçılar; fotografı yüksek sanat kaygularından öteye ve fotografın gerçek amacına uygun olarak belgeleme aracına dönüştürürek geleceğe ışık tutarlar.

Neden Fotograf ?


Fotografa olan ilgim, üniversite yıllarında başlayan tiyatro ve sinemaya ilgi ve yönelimimin bir sonucudur :

Üniversite yıllarında Ankara Belediyesi Çocuk Tiyatrosu ve Üniversitede Amatör Tiyatro Topluluğu çalışmalarım ( oyuncu) sonrasında bir yıl profesyonel Çocuk Tiyatrosu oyuncusu olarak (Karatahta Çocuk Tiyatrosu) çalıştım.

Bu dönemde tiyatronun yanı sıra sinemaya da yöneldim ve kısa film senaryosu yazmaya başladım.

Bugüne kadar 7 kısa film senaryosunu kaleme aldım.(Mosquito, Mezarlık Çocukları, Pamuk, Sünnet, ..........,..........,.........)

Fotografla tanışmam sinemaya olan bu yönelimimin sonrasında kısa film senaryolarımdan birini (Mosquıto) çekme çabalarımın ortaya çıkardığı sebep-sonuç ilişkisindendir.

Mosquıto çekimleri sonrasında post-prodüksiyon çalışmalarında saptadığım " IŞIK " konusundaki bilgilerimin yetersizliği üzerine FOTOGRAF  eğitimi almaya karar verdim.

Fotograf dünyasına bu sayede atılan adım; Fotograf Eğitimi, Dernek Üyelikleri, Fotograf Yarışmalarına katılım, Dernek Atölye çalışmalarına katılım ve ardı sıra Atölye sorumluluğuna kadar uzandı.

1999 yılında başlayan Fotograf dünyasındaki bu yolculuğum, bugün Fotograf konusunda bilgi ve birikimlerimi paylaştığım Dernek Atölye çalışmaları (AFSAD) ve sanal fotograf topluluğu (AFK) ile devam ediyor.

Neden Belgesel Fotograf?

FSK ve AFSAD bünyesinde gerçekleştirdiğim fotograf çalışmalarımda ortaya şu sonuç çıktı:

Çektiğim fotograf görüntülerinde doğrudan fotograf yaklaşımı öne çıkıyordu..Bu biraz da ilk kullandığım Nikon FG 20 fotograf makinemin ve 50 mm.sabit objektifimin bana verdiği sınırlı çekim olanağı ile ilgiliydi. (Ancak 2-3 kişilik grupları ve insan portrelerini  istenilen fotograf değerleri ile çekebiliyordum)

İnsan ve grup fotograflarına olan bu zorunlu ilgim ; doğal olarak beni insan- insan ve insan-mekan ilişkileri bağlamında fotograf üretmeye ve gün geçtikçede  doğrudan ve belgesel fotograf yaklaşımlarında araştırma ve inceleme yapmaya, fotograf projeleri düşünmeye yönlendirdi.




AFSAD Serpil YILDIZ - Selim AYTAÇ Belgesel Fotograf Atölyesi

FSK'da aldığım temel fotograf eğitimi sonrasında ilk atölye deneyimimi AFSAD'da İsa ÖZDEMİR Fotograf Atölyesinde yaşadım.Genelde fotografın derin anlamı ve fotografın bir ifade aracı olarak önemini kavradığım bu atölye çalışmasının sonrasında ilk ciddi belgesel fotograf çalışmasını ; AFSAD bünyesinde açılan Serpil YILDIZ-Selim AYTAÇ Belgesel Fotograf Atölyesine katılarak gerçekleştirdim.

Ekim 2002 de AFSAD'da başlayan atölyede öğrendiklerim ve atölye hocalarımın bana gösterdikleri güven sonucu, atölye belgesel fotograf projesinin alan çalışmaları aşamasında bana yardımcılık görevi vermeleri ile belgesel fotografı daha derinden anlama fırsat elde ettim.

Bu atölyenin ikinci yılı sonunda katılımcı arkadaşlarımızla birlikte Alman Kültür Merkezinde " ANKARA'DA BİR MAHALLE " isimli atölye karma sergisi açtık.

Serpil YILDIZ- Selim AYTAÇ önderliğindeki atölye üyeleri:

Deniz BAYHAN, Deniz BEYDİLLİ, İsmail BOYRAZ, Nejla CAN, Nuray DELİALİOĞLU, Asuman ERGÜNEY, Erinç GÜRELİ, Semra HIRA, Füsun İNSEL, Yurdanur ÖZKAN, Bilge ÖZKAPLAN, Bülent ÖZTÜRK, Kenan SEVEN ve Gürsel SÜTEMEN ;

 belgesel fotograf atölyesi çalışmalarının yapıldığı Ankara Kalesi yamaçlarında yerleşik Müslüman/Türk mahallesinde ürettikleri fotograflar ile bu sergide yerlerini aldılar.

 

AFSAD Kenan SEVEN Belgesel Fotograf Atölyesi

AFSAD Serpil YILDIZ-Selim AYTAÇ Belgesel Fotograf Atölyesinin çalışmalarını , atölye karma fotograf sergisi ile sonlandırması sonrasında; bir yıl gibi uzunca bir süre dernek  atölye çalışmalarına katılmadım.

Bu süre içinde doğrudan fotograflardan oluşan ve belgesel öğeleri de içinde barındıran ilk kişisel fotograf projem olan "DÖKÜMCÜLER" üzerinde, Ankara'da Dökümcüler Sitesinde fotograf ürettim.

2005 Mart ayında Türk - Amerikan derneği M.Emin Hekimgil Sanat Galerisinde ilk kişisel sergimi ( DÖKÜMCÜLER )açtım.

Sergi sonrasında Belgesel Fotografta yetkinleşmek amacıyla AFSAD Yönetim Kuruluna başvurarak (eski atölye hocalarımın görüş ve izinlerini alarak) Belgesel Fotograf Atölyesi açtım.

Ekim 2006 da AFSAD Kenan Seven Belgesel Fotograf Atölyesi olarak başlatılan çalışmamız bir yıl sürdü ve atölye eğitim programı sonucunda, atölye olarak;

"ORADA,BURADA. İKİ SOKAK, İKİ ANKARA: ÇERKES SOKAK VE KARANFİL SOKAK" isimli atölye karma fotograf sergisini 12 Haziran 2007 tarihinde T.C.Ziraat Bankası Tunalı Sanat Galerisinde yüksek katılımlı bir izleyici kitlesine sunduk.

15 kişiyle eğitime başlayan ama değişik nedenlerle aramızdan arkadaşlar dışında kalan 7 arkadaşımız:

Adnan YAYLACI, Pervin GÜRE, Soner PAKER, Çağatay HALAT, Nezaket KOÇ, Püren TÜRKER ve Feryal ULUDAĞ;

atölye karma fotograf sergisinde fotografları ile yer aldılar.

AFSAD KENAN SEVEN BELGESEL FOTOGRAF ATÖLYESİ

 KATILIMCILARI:

Katılımcı arkadaşlarıma emek ve özverileri için sonsuz teşekkür ederim.

2006-2007 DÖNEMİ:

ADNAN YAYLACI, ESİN GÖZPINAR, FERYAL ULUDAĞ, PERVİN GÜRE, PÜREN TÜRKER, NEZAKET KOÇ, ÇAĞATAY HALAT, ERİNÇ ERDOĞAN, SONER PAKER

2007-2008 DÖNEMİ:

OSMAN FIRAT TURAN, SELAHATTİN NAYMAN, FATİH ULUĞ, ARSLAN YAZAR, ÖZNUR TONGUÇ KARAKILINÇ, FERYAL ULUDAĞ, ÇAĞATAY HALAT, SONER PAKER, VEDAT BİNER, ZEREN GÜDER, ESRA PUSATLIOĞLU, LEVENT TURAN, AHMET ÖRS ,


 



" ORADA BURADA. İKİ SOKAK İKİ ANKARA: ÇERKES SOKAK VE KARANFİL SOKAK "
AFSAD KENAN SEVEN BELGESEL FOTOGRAF ATÖLYESİ (2006-2007)
ATÖLYE KARMA FOTOGRAF SERGİSİ

Adnan YAYLACI   sergi fotografları : ( Çerkes Sokak )

Nezaket KOÇ  sergi fotografları : ( Çerkes Sokak )

Püren TÜRKER   sergi fotografları :  ( Çerkes Sokak )

Feryal ULUDAĞ   sergi fotografları :  ( Çerkes Sokak )

Pervin GÜRE  sergi fotografları : ( Çerkes Sokak )

Çağatay HALAT  sergi fotografları :  ( Karanfil Sokak )

Soner PAKER  sergi fotografları :   ( Karanfil Sokak )

AFSAD KENAN SEVEN BELGESEL FOTOGRAF ATÖLYESİNE KATKI VERENLER:

Atölyemizde gerçekleştirdiğimiz Söyleşilere katılarak bizlerle bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaşan tüm dostlara saygı ve sevgilerimle..

ALİ ÜNAL    ( Foto Muhabiri )

Foto-Habercilik konusundaki atölye eğitim programımızın konuğu Zaman Gazetesi Foto Muhabiri ALİ ÜNAL, fotografın doğrudan fotograf olarak basındaki önemi ve işlevi üzerine yaptığı konuşma sonrasında, arşivindeki fotograflardan seçtiği bir foto-projeksiyon gösterisi gerçekleştirdi.

Kendisine samimi ilgisi ve katkıları için teşekkür ediyorum.


Tarık HATİPOĞLU   ( Gazeteci )

Fotograf ve Basın/Medya ilişkisi konusundaki atölye konuğumuz Gazeteci TARIK HATİPOĞLU; fotografın görsel bir dil olarak Medyadaki kullanımını ve gücünü , verdiği ilginç örneklerle atölye üyelerimize açıkladı.

Atölyemizin iki dönemde de konuğu olan ve çalışmalarımıza destek veren Tarık HATİPOĞLU arkadaşıma katkı ve ilgisi için içten teşekkürler...


 Serpil YILDIZ -  Selim AYTAÇ  
 (AFSAD Serpil YILDIZ - Selim AYTAÇ Belgesel Fotograf Atölyesi  )

Belgesel Fotografa yönelimimde önemli bir adımın önderleri olan Serpil YILDIZ ve Selim AYTAÇ, AFSAD bünyesinde iki yıl faaliyette olan Belgesel Fotograf Atölyelerinin  çalışmalarını ve Belgesel Fotograf konusundaki deneyimlerini Atölye üyelerimiz ile paylaştılar.

Belgesel Fotografın , fotograftaki yeri ve önemi ile Derneklerdeki Atölye çalışmalarının fotografa verdiği katkıyı örneklerle açıklayan konuklarıma, sonsuz minnet ve teşekkürlerimle...

Mütevazı duruşları ve fotograf gönüllüsü oluşlarıyla her zaman AFSAD ve belgesel fotograf için önemli birer insan olduklarını bir kez daha kanıtladılar bu söyleşide...


İyi ki varsınız.